KERMA DESIGN falpanel és falburkolat webáruház

Kapcsolat

KERMA DESIGN Kft

Ügyfélszolgálat:   06 (52) 792 - 949

                              06 (70) 638 - 6088

Cégvezetés:         06 (70) 636 - 9779

Marketing:            06 (30) 610 - 4933

E-mail:                  info@kerma.hu

BEMUTATÓTEREM:

4030 Debrecen, Galamb utca 6.

H-P  8-16:30

12:30-13:30 az ügyfélfogadás szünetel

Sz-V  Zárva

SZÁLLÍTÓPARTNERÜNK:

https://gls-group.eu/HU/hu/home

www.royalfutar.hu

SZÁLLÍTÁSI KÖLTSÉG:

30 000 Ft-ig 1 990 Ft

30 000 Ft FELETT INGYENES

Akciós termékek

Műbőr falvédő-166 P-46 …

Műbőr falvédő-166 P-46 faldekoráció (200x75 cm Akciós ár:
43 530 Ft helyett
39 200 FtEgységár: 39 200 Ft /db

MARS mennyezeti burkolólap

MARS mennyezeti burkolólap Akciós ár:
1 090 Ft helyett
890 FtEgységár: 890 Ft /m2

Madár szürke nyomtatott …

Madár szürke nyomtatott műbőr falikép Akciós ár:
67 500 Ft helyett
54 000 FtEgységár: 54 000 Ft /db
Új

Műbőr falvédő-26 …

Műbőr falvédő-26 faldekoráció (200x75 cm) Akciós ár:
40 045 Ft helyett
36 360 FtEgységár: 36 360 Ft /db

Műbőr falvédő-117 V-37 …

Műbőr falvédő-117 V-37 faldekoráció (200x75 cm Akciós ár:
32 870 Ft helyett
29 600 FtEgységár: 29 600 Ft /db
Új

Marble Beige - Márvány …

Marble Beige - Márvány Mozaik PVC falpanel Akciós ár:
2 000 Ft helyett
1 690 FtEgységár: 1 690 Ft /db
Új

Wood Bars Maon - sötét …

Wood Bars Maon - sötét famintás PVC falpanel Akciós ár:
2 000 Ft helyett
1 590 FtEgységár: 1 590 Ft /db
Új

54447 konyhai Regul PVC …

54447 konyhai Regul PVC falpanel Akciós ár:
8 900 Ft helyett
7 990 FtEgységár: 7 990 Ft /db
Új

Brick Facing Concrete tégla …

Brick Facing Concrete tégla PVC falpanel Akciós ár:
2 000 Ft helyett
1 690 FtEgységár: 1 690 Ft /db
Új

50876 mozaik csempe szürke …

50876 mozaik csempe szürke Regul PVC falpanel Akciós ár:
2 000 Ft helyett
1 690 FtEgységár: 1 690 Ft /db

Mi a különbség a szintetikus és a valódi bőr között?

2020.08.10.

Mi a különbség a szintetikus és a valódi bőr között?

Sokszor a dolgok nem azok, aminek látszanak! Innen jött az ötlet, hogy nézzük meg mi mit jelent pontosan, melyik kifejezés mit takar. A köztudatban sok elnevezés kering, melyben szerepel a bőr szó, ilyenek például a műbőr, textilbőr, rostbőr, ecco bőr és még ki tudja mi minden. Valójában ezek az anyagok mindegyike más-más technikával készül, és más-más minőséget képvisel. Egyetlen dolog közös bennük, hogy egyik sem valódi bőr! Vendégcikk: www.karelia.hu

Ebben a posztban végig megyünk az elnevezéseken és röviden tömören összeszedjük azokat a főbb tulajdonságokat, amelyek érdekesek lehetnek. Először vesszük azokat, amelyeknek semmi köze nincs a valódi bőrhöz és utána azokat, amelyek nyomokban tartalmaznak bőrt.

Mi az a Műbőr

A műbőr talán a legrégebbi anyag, amit használni szoktak a valódi bőr helyettesítésére. A gyártás során leggyakrabban PVC-t, klórozott PVC-t, vagy PVC-vinilétert más néven kopolimert használnak. Lényegében full szintetikus anyag, amelynek semmi köze nincs a valódi bőrhöz. Ez a típus az, amit nagyon könnyen fel lehet ismerni, hiszen szinte mindenki találkozott már vele. Mind tapintásra, mind kinézetre könnyen azonosítható.

Mi az a textilbőr

A textilbőr gyakorlatilag a műbőr továbbfejlesztett változata. A gyártás során már nem PVC-t használnak, hanem egy úgynevezett PU habot, (igen csak egyetlen betű az eltérés így talán még egyértelműbb, hogy ugyanúgy műanyag alapanyagról van szó), de azért óriási a különbség a műbőrhöz képest. Elmondható, hogy minden textilbőr műbőr, de nem minden műbőr textilbőr. Először is az elnevezés onnan ered, hogy a PU habot egy jellemzően textilből készült anyagra hordják fel. Maga a felhordás többféle képpen lehetséges, de a legelterjedtebb az, hogy a pigmentekkel színezett PU anyagot kenési eljárással, több rétegben viszik fel a hordozóanyagra. Az előnye a műbőrrel szemben, hogy nem használnak Flatátot a gyártás során! A felső réteg légáteresztő, így sokkal természetesebb hatást kelt. Manapság olyan minőségű textilbőröket gyártanak, hogy még a sok éves tapasztalattal rendelkező szakembereket is meg lehet vele téveszteni.

Ezek voltak azok az anyagok, amelyek csak az elnevezésükben tartalmaznak bőrt. Most pedig nézzük azokat, amelyek legalább nyomokban tartalmaznak marhabőrt.

Mi az a rostbőr

Szokás még préselt bőrnek, ragasztott bőrnek, ecco bőrnek vagy recycling bőrnek is nevezni. Azokat a bőröket, amit már semmi másra nem lehet használni, ledarálják. Az őrleményt összekeverik valamilyen ragasztásra alkalmas anyaggal és az egészből egy folyékony masszát készítenek. Ezt a masszát szárítják, majd hengerelik. Ezzel el is készült a préselt bőr tábla. Az elkészült táblát minőségtől függően további eljárásnak vetik még alá. Mivel az elkészült daráltbőr tábla még nem strapabíró, ezért a külső felületére különböző anyagokat szoktak felhordani. Ilyen lehet a műanyag vagy nagyon vékony sertésbőr. Ezeket az anyagokat vagy rá ragasztják a préselt táblára vagy rápréselik. Természetesen hatalmas minőségbeli különbség van rostbőr és rostbőr között. Minden gyártó féltve őrzi a saját technológiáját. Ugyanúgy, ahogy egy kolbásznál is, mindegyik ugyanazzal a technikával készül, mégis mindnek más íze van.

Mit lehet rostbőrnek nevezni?

Az Uniós szabályozás elég egyértelműen fogalmaz. Csak olyan elnevezésben lehet használni a bőr szót, ahol az anyag minimum 50%-a bőr, ez alól a műbőr és a textilbőr kivétel, mivel ott egyértelműen utal a név az alapanyagra. Ez röviden azt jelenti, ha egy bőr termék legalább 50%-ban tartalmaz darált bőrt, akkor rá lehet írni azt, hogy rostbőr. Ezt használják ki a gyártók és adnak olyan elnevezéseket a termékeiknek, mint ROSTBŐR, ECCO BŐR, PRÉSELT BŐR, RECYLING BŐR és még ki tudja, milyen fantázia nevet találnak ki. A lényeg az, hogy szerepeljen benne a bőr szó, ezáltal meg lehessen téveszteni a vevőt!

Mi értelme rostbőrt gyártani?

Több is. Egyrészről a négyzetméter ára sokkal alacsonyabb, mint a valódi bőrnek. Másrészt egy teljes felületén használható, hengerelt alapanyagból kell dolgozni. Nincs egyenetlen széle, nincs felületi hibája, ami a valódi bőrnél könnyen előfordulhat. Egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb a termelés.

Hogyan marketingelik a rostbőrből készült termékeket?

Hajtott a kíváncsiság és tudni akartam, hogyan mutatják be a termékeiket a nagy multik, egyáltalán elmondják-e hogy miből készültek. Bementem pár plázába, olyanokba, ahol a nagy táskagyártók bemutató üzletei vannak. Azt kell mondjam, hogy bármelyik eladót kérdeztem, egyből korrektül elmondta:  a táskák préselt bőrből vagy rostbőrből vannak (mindegyik máshogy nevezi, de mind ugyanazt jelenti). Körülbelül ennyiben ki is merült a korrekt tájékoztatás, ezután jött a szokásos marketing szöveg, ami már csak nyomokban tartalmazta az igazságot.

A rostbőr előállítási költsége töredéke a jó minőségű bőrnek. Nyilván nem azért fejlesztenek ki egy ilyen anyagot,hogy jobb minőségű legyen mint a valódi bőr, hanem azért, hogy olcsóbb legyen és könnyebben lehessen vele dolgozni. Az meg, hogy az egyik szín drágább, mint a másik nyilvánvalóan óriási nagy kamu, egyszerűen az a szín most a divat, így a pirosat drágábban el tudják adni, mint mondjuk a zöldet.

Mennyire tartós a rostbőr?

Nyilván erre kíváncsi mindenki a leginkább. Nos a válasz az:

Ha a rostbőrt a műbörrel hasonlítjuk össze, akkor a rostbőrnek jobb a minősége. Ha a rostbőrt a textilbőrrel hasonlítjuk össze, akkor MEGLEPŐ, DE SOKKAL JOBB MINŐSÉGŰ LESZ A TEXTILBŐR MINT A ROSTBŐR! Ha bármelyiket összehasonlítjuk a valódi bőrrel, akkor nyílvánvalóan a valódi bőr lesz a nyerő, mind minőségre, mind tartósságra.

Az idő mint fontos tényező.

A bőrnek az idő kifejezetten jót tesz, ahogy öregszik úgy kerül egy gyönyörű patina a felületére. Minél idősebb, annál szebb. Ez abszolút nem mondható el sem a rostbőrről, sem a többi anyagról (már csak azért sem mert ezeknak a külső felülete jellemzően műanyag).

Reméljük tudtunk segíteni, abban, hogy kicsit jobban megértsétek, mi a különbség az elnevezések között.

Vendégcikk. Foráss: www.karelia.hu

A teljes cikk itt olvaható: KARELIA

Látogassatok el a KARELIA webáruházába, ha gyönyörű pénztárcákat, öveket, táskákat szeretnétek vásárolni!

KATTINTS az alábbi képre és -10% kedvezményt kapsz a KARELIA webáruházában: 

KARELIA

vissza